Srce Osječko-baranjske županije

Crka svetog Mihaela

U centru Osječko-baranjske županije nalazi se grad u kojem živim, Osijek.

Mnogi od vas bili su u Osijeku, pa vam je sigurno poznat Trg slobode, Pješački most, Katedrala ili pak neki od trgovačkih centara. No jeste li zavirili u srce Osijeka?

Tvrđa je izgrađena početkom 18.stoljeća, u baroknom stilu pod Austrijskom vladavinom. Postoji puno zanimljivih priča o samoj Tvrđi. Jedna od njih je da je gradnju zidina vodio je general Johann Stephan von Beckers (u čiju čast na trgu postoji istoimeni pub). Johann Stephan von Beckers posvetio je svoj život i karijeru izgradnji obrambenih zidina. No kako zbog starosti nije doživio kraj radova izrazio je želju da se njegovo tijelo zazida u  zidine. Zato je uz Vodena vrata podignuta spomen ploča, a nekada se vjerovalo kako njegov duh hoda ulicama Tvrđe.

No, ovo nije takav blog, pa više informacija o znamenitostima Tvrđe možete pronaći na stranicama turističke zajednice grada Osijeka .

Ulaz u Tvrđu, prolaz kroz Vodena vrata.

Šetajući  uz Drvu dolazim do Vodenih vrata, najljepšeg  mjesta s kojeg je moguće započeti razgledavanje Tvrđe. Tu pronalazim tlocrt nekadašnje Tvrđe u obliku nepravilne zvijezde. Danas je taj prostor puno manji, no dio zidina ostao je tu, a stare zgrade većinom su obnovljene. Hodajući po kamenim pločnicima, širokim ulicama punim drevnih priča dolazim do Trga Svetog trojstva gdje su smještene važne obrazovne institucije, ali čiju pažnju plijeni spomenik ljubavi, Kužni pil. To je mjesto gdje se mladež okuplja, svaki veliki odmor razlog je da trg preplave srednjoškolci. Moglo bi se reći da su učenici i studenti duša ovog grada.

Tvrđa Osijek

Čak i vikendima školarci se vraćaju u Tvrđu, ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan.  Školske klupe zamjenjuju izlascima. Ova ulica pravo je izobilje društvenih različitosti. U Tvrđu navračaju ljubitelji tamburice, narodne glazbe, rokeri, metalci, alternativci ili pak hipsteri. Nije važno što slušaš, vjeruj mi, lako ćeš se uklopiti.

Matematička Gimnazija

Evo jedan fun fact za kraj: Prirodoslovno-matematička gimnazija u Osijeku koja nas ispraća iz Tvrđe jedina je srednja škola iz koje su izašla dva nobelovca – Vladimir Prelog i Lavoslav (Leopold) Ružička.

Ako mene pitate, čak i oni koji ne znaju puno ili ne mare o povijesnom značaju ovog dijela grada rado svraćaju zato što je Tvrđa često središte raznih manifestacija. A zbog svog predivnog i očuvanog izgleda pruža oazu mira u hladu nekog od kafića.

 

Objavio

Mirela

Mirela Čuk je marketing stručnjakinja zaljubljena u putovanja, prirodu, modu, fotografiju, dobru hranu i Mladena. <3

4 misli o “Srce Osječko-baranjske županije”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *